Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan “Tahıl Koridoru” diplomasisi: Ukraynalı ve ABD’li mevkidaşlarıyla görüştü

Türkiye, dünyanın merakla akıbetini beklediği Tahıl Koridoru Anlaşması için temaslara başladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya’nın geri çekildiği anlaşmayı yeniden canlandırmak için bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken daha önceki açıklamalarında Türkiye’yi liderlik rolünü üstlenmeye davet etmişti ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Putin’i yeniden anlaşmaya sokabilecek tek lider Erdoğan’dır” demişti.

RUSYA ÇEKİLİŞLERİ

Rusya, geçtiğimiz yıl Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda imzalanan ve Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya taşınmasını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini açıkladı. Rusya, mevcut kurallar çerçevesinde anlaşmaya katılımlarını durdurduklarını, gerekli şartların oluşması halinde anlaşmaya geri döneceklerini söyledi.

“TÜRKİYE’NİN LİDERLİK ROLÜNÜ ALMASINI BEKLİYORUZ”

Blinken, dünya genelinde milyonlarca insanı açlığın eşiğine getiren sorunla ilgili olarak, “Dünyanın dört bir yanındaki insanların ihtiyaç duyduğu gıdaya zamanında ulaşabilmesi için bu işin yeniden rayına oturtulmasında Türkiye’den liderlik rolü üstlenmesini bekliyoruz.” Daha önce yaptığı gibi makul fiyatlar.”

“PUTİN’İ TÜKETEBİLECEK TEK LİDER ERDOĞAN’DIR”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Putin’in Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na dönüşü konusunda Ukrayna, Erdoğan ile koordinasyon halinde. Erdoğan da bu konuda Zelenskiy ile koordinasyon içinde. Bu karşılıklı bir çıkar. Putin’i elde edebilecek tek lider Erdoğan’dır.” anlaşmaya geri dön.”

BAKAN FİDAN İLETİŞİME BAŞLADI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden canlandırılması, Karadeniz’in güvenliği ve NATO’nun genişlemesinin ele alındığı öğrenildi.

Bakan Fidan ve Blinken

KULEBA ile de görüştü

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Fidan bugün Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Karadeniz Tahıl İşletmesi’nin yeniden faaliyete geçmesi için atılabilecek adımlar ele alındı.

Bakan Fidan ve Kuleba

PUTİN ZİYARETİ AĞUSTOS AYINDA YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada, “Tarih henüz netlik kazanmadı. İstihbarat Direktörüm, Dışişleri Bakanım gerekli görüşmeleri yapıyor. Ağustos ayında bu ziyaret gerçekleşecek.”

akincilar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu