Teknoloji

RISC-V ile Android telefonlar önümüzdeki yıllarda ciddi bir değişim yaşayabilir

Bugün satılan tüm akıllı telefonlar ARM’in ISA’sını kullanıyor ( Komut Seti Mimarisi) tabanlı işlemciler kullanır Arm Holdings, bu güç tasarrufu mimarisini 1983 yılında geliştiren ve onlarca yıldır taşınabilir cihaz alanında tartışmasız liderliğini koruyan bir İngiliz şirketidir. Apple’dan Samsung’a ve Xiaomi’ye kadar hemen hemen her marka, mobil cihazlarında ARM mimarisini temel alan işlemciler kullanıyor. Ancak önümüzdeki yıllarda yeni bir seçeneğin ortaya çıkmasıyla bu durum değişebilir. Android akıllı telefonlar ve diğer cihazlar RISC-V tabanlı işlemcilergeçiş yaptığını görebiliriz.

RISC-V, Berkeley’deki California Üniversitesi tarafından 2014 yılında geliştirilen yeni bir RISC tabanlı komut seti mimarisidir. RISC-V’yi ARM’den ayıran belki de en değerli özellik: Özgür ve açık kaynak olmak. Bu, markaların bu mimariyi kullanması için kimseye para ödemesine gerek olmadığı anlamına geliyor. Yeni mimari, Android de dahil olmak üzere çeşitli geliştirme araçları ve işletim sistemlerinden gelen desteğin artmasıyla son birkaç yılda ivme kazanıyor.

Android şu anda ARM (Arm v7 ve ARM64), x86, x86-64 ve RISC-V talimat seti mimarilerini desteklemektedir. Birkaç gün önce Google, Wear OS’ye RISC-V desteği getirmek için Qualcomm ile işbirliği yaptığını duyurdu ve şimdi de şirket Android’de RISC-V desteğini geliştireceğini duyurdu.

Google, artık RISC-V için gelişmiş desteğe başladığını ve RISC-V kullanan herhangi bir işlemcinin yüksek performans elde etmesi beklenen tüm özellikleri desteklemesini sağladığını söylüyor. Şimdi geliştiriciler Mürekkepbalığı Virtual Appliance aracılığıyla RISC-V için Android’i kendi makinelerinde oluşturabilir, test edebilir ve çalıştırabilirler. Temel bir Android (AOSP) deneyimi oluşturmak ve çalıştırmak da mümkündür. Google, henüz tam olarak optimize edilmemiş olsa da sistemin deneme ve işbirliği için yeterince hazır olduğuna inanıyor.

Google, NDK ( Yerel Kalkınma Kiti) Abi ( Uygulama İkili Arayüzü ) bunu yakında tamamlamayı ve beta sürümlerini Android’in genel web sitesinde kullanıma sunmayı planlıyor. RISC-V yakında x86-64’e gelecek (bu yılın sonlarında test edilmek üzere) AMD ve Intel bilgisayarlar) ve ARM64 ( ARM tabanlı işlemciler ) denenebilir. Şirket, RISC-V emülatörünü tüm özellikleriyle birlikte 2024 yılında halka sunmayı planlıyor; böylece insanlar, uygulamaları ve oyunları, telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere çeşitli cihaz form faktörlerinde test edebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu