Sivas’ta Veteriner Hekim Broiler Tavşan Çiftliği Kurarak Tatil Bölgelerine Tavşan Eti Gönderiyor
Sivas’ta yaşayan veteriner Hüseyin Kor, arkadaşının sosyal medyada gösterdiği et tavşan çiftliği fikrini gerçeğe dönüştürdü. Kor, tatil bölgesindeki birçok otele tavşan eti göndermeye başladı.
Türkiye’de eşine az rastlanan et tavşan çiftliği, ilk kez bir veteriner hekim tarafından Sivas’ta kuruldu. Veteriner Hekim Hüseyin Kor, bir arkadaşının sosyal medyada gördüğü et tavşan çiftliği fikrini gerçeğe dönüştürdü. Yaklaşık 5 ay önce 160 tavşanla kurduğu çiftlikte yetiştirilen tavşanlara tatil bölgelerinden yoğun talep var. Sivas’ta yetiştirilen tavşanlar tatil bölgelerindeki otellerde pişirilip satılırken, canlı tavşanların kilosu 150 liradan satılıyor. Bir tavşanın yenebilecek büyüklüğe ulaşması 140 gün sürerken, bir tavşanın ağırlığı ortalama 4 kiloya kadar çıkabilmektedir. Yaklaşık 1 ay hamile kalan tavşanlar 5 ile 12 yaş arasında yavru sahibi olabilirler. Tavşan eti; Protein, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir besin olmakla birlikte kolesterolü neredeyse sıfıra yakındır.
“Sivas’ta ilk kez yaptık”
Veteriner Hekim Hüseyin Kor, Sivas’ta ilk kez et tavşan çiftliği kurduklarını belirterek, “Türkiye’de birçok örneği var ama biz bunu ilk kez Sivas’ta yaptık. Antalya ve Antalya illerinde et tavşan çiftlikleri var” dedi. Adana, şu anda Türkiye’de çok gelişmiş bir bölge değil.” Ancak Çin, Fransa gibi ülkelerde gelişiyor. Ben sosyal medya kullanan biri değilim, oradan gören bir arkadaşım bu fikri ortaya attı. Biraz araştırdık, gittik, yerinde gördük, büyük bir pazar olacağını düşünüyorum. Arz-talep durumuna baktığımızda tavşan eti tüketimi yok denecek kadar az ancak gelecekte tavşan etinin kolesterol düzeyi sıfıra yakın olacak. Türkiye’de insanlar yavaş yavaş alışacak. Bu noktaya gelindiğinde kırmızı et sektöründeki açığı kapatacağını düşünüyorum. Sivas’ta kuruma yer bulmakta çok zorlandık, başka yerlerde bulduk ama oralar çok uzaktı. Mevcut yer küçük olduğu için katmanlı bir sistem kullanıyoruz ama zorunluluktan bu sistemde yapıyoruz. Burada yaklaşık 160 hayvanımız var, bunların 150’si dişi, 10’u erkek tavşan. Tavşanlar çiftleştikten 1 ay sonra doğururlar. Yavru sayısı 5 ile 12 arasında olup, yılda 6 kez doğum yapabilmektedir. Buradaki tavşanlar etçil tavşanlardır, doğduktan 120 gün sonra yaklaşık 3 kiloya ulaşırlar. Antalyalı ve Adanalı alıcı arkadaşlar buradan canlı alım yapıyor. Tatil bölgelerindeki otellere de satışa sunuyorlar. Şu anda satış fiyatı 120 ila 150 aralığında. – SİVAS